Zsiadłe mleko, kiszone ogórki i kapusta – czym bez nich stanowiła nasza kuchnia? Polacy uwielbiają fermentowane jedzenie. Nie właśnie dlatego, że osiągnięte w terminie warzywa można ukisić a dzięki temu jeść je przez wszystek rok. To także pyszny, dobry w bezpośrednim rodzaju styl także wiele dobrych właściwości prozdrowotnych!
Zdrowa żywność Sławno
Co takiego ważnego stanowi w kiszonkach?
Kiedy jedzenie powoli fermentuje, np. wskutek kiszenia lub tzw. dojrzewania (gdy mowa o serach), pojawiają się na nich mikroby. To one rozkładają cukry w skutkach spożywczych, dzięki czemu składniki odżywcze są lepiej wchłaniane przez organizm. Ponadto wytwarzają kwas mlekowy, który płaci za zasiedlanie jelit dobrymi, probiotycznymi bakteriami. One z zmian stymulują układ odpornościowy, tylko nie tylko. Coraz więcej słychać doniesień o połączeniu jelit z mózgiem, co czyni, że dobre bakterie w jelitach są jeszcze wpływ na bliskie zdrowie psychiczne! Nie warto więc lekceważyć tej specyficznej mikroflory, i nawet trzeba ją uzyskać pod uwagę, przygotowując posiłki.
Zobacz również pożyczka pożyczkomat
Co więcej, kiszonki zawierają więcej witaminy C niż warzywa w całości surowej. A zatem prawdziwy przeciwutleniacz, który sprzyja przedłużeniu młodości a w zespole zdrowiu.
Poznaj 3 wyjątkowe przepisy na kiszonki – część spośród nich istnień potrafi już wiesz, ale czy obiły Ciż się o uszy np. kiszone jabłka? Przepis na ten słowiański rarytas i odnajdziesz w tym wpisie. Zatem do wykonania!
Kiszona kapusta
Bierzesz kapustę i usuwasz zewnętrzne liście oraz głąb. Resztę szatkujesz. Następnie umieszczasz kapustę w misce i solisz ją. Jeśli lubisz, możesz przyczynić poszatkowaną marchewkę, koper, owoce jałowca itp. Gdy kapusta zmięknie, po kilkunastu minutach możesz już ją ubijać, np. łyżką. Zaczyna puszczać soki pod wpływem soli? To dobrze. Kapustę przykryj teraz talerzem. Upewnij się, że warzywo jest pogrążone w prywatnych sokach. Inaczej będzie uznawać dostęp do tlenu i zgnije, zamiast skisnąć.
Zostaw kapustę na 2 dni. Jak zacznie wypuszczać gaz, talerz się podniesie. Wtedy zdejmij go a dodatkowo ubij kapustę. Sposób obecny będziesz przekazywać nawet do 2 tygodni, do czasu, aż zejdzie gaz. A to będzie oznaczało, że kapusta kiszona istnieje obecnie gotowa. Na skutek daj ją wraz z sokiem w słoiku. Gotowe!
Kiszone ogórki
Umyte ogórki daj w słoikach, koniecznie ciasno, przy siebie. Do wszelkiego słoika dodaj 2-3 ząbki czosnku, kawałek korzenia chrzanu, gałązkę kopru i 2 liście czarnej porzeczki. Do pojemnika wlej pół litra przegotowanej wody i łyżkę soli – dokładnie tyle potrzeba roztworu na jakiś słoik. Odczekaj, aż ostygnie. Następnie powstały zalew wlej do słoika i obecnie go zakręć. Upewnij się, że ogórki są w nim zanurzone w sumy. Trzymaj je przez pół doby pod kocem. Potem odstaw do złego i konkretnego miejsca, np. piwnicy. Po kilku dniach będziesz uznawać ogórki małosolne, jak potrzymasz dłużej – ukiszą się w sumy.
Kiszone jabłka
Polska słynie z jabłek, dlaczego więc i ich nie ukisić? Umyj jabłka, przekrój na dwie grup, dodaj pokrojony w plaster imbir, cynamon i goździki. Daj to wszystko razem w słoiku. W kubku z wodą rozpuść kilka łyżeczek soli. Następnie dodaj do słoika wraz z kilkoma łyżkami soku z kiszonej kapusty. Zakręć słoik, potrząśnij nim, by wszystko się wymieszało. Następnie odkręć zakrętkę i przyciśnij talerzem jabłka, tak żeby w pełni zanurzyły się w zalewie. Słoik zawrzyj na klamrę. Kiś tak przez tydzień w ciepłym pomieszczeniu. I wtedy żeby istniałoby na końcu! Dobrego!
Sklep z Lokalnymi produktami
Artykuł został sporządzony przez polskie sklepy oferujący Polskie artykuły z dostawą do zakładu w Niemczech.